Jeg er fan!

”Første gang jeg stiftede bekendtskab med coaching var i 2005. Jeg var på daværende tidspunkt produktionsleder på et filmselskab og jeg havde virkelig mange bolde i luften. Jeg anede ikke noget om coaching, så min forhåndsviden var temmelig begrænset, når det handlede om at have en professionel sparringspartner.

En dag hvor jeg som vanligt, havde raget ansvar og opgaver til mig, fik jeg den geniale ide at stikke hovedet ind til den coach, som lejede sig ind i et kontor i stueetagen. Jeg tænkte, at hun måske kunne give mig et godt råd – det kunne jeg godt have brug for. ”Har du lige 10 min.” var min indgangsreplik. En time senere gik jeg ud derfra med en fornemmelse af, at en hulens masser brikker var flyttet rundt i mit hoved. Og nogle af dem var endda faldet på plads. Råd havde hun ingen af, men hun formåede at perspektivere mine problemstillinger på en sådan måde, at jeg kunne handle på dem. Hvad pokker var det jeg havde været en del af? Var det sådan at få uvildig, professionel sparring?

Jeg gik og grublede over det i nogle dage. Hvad var det hun kunne, hvad var det hun havde sagt, som havde lavet tanke-tetris i mit hoved? Og som havde fået mig til at handle på det, der var vigtigt for mig og finde nye vinkler og dermed få nye muligheder?

Jeg vendte derfor tilbage til hende med ordene ”det du kan, det vil jeg også kunne”. Hvortil hun svarede ”hvor heldigt – for om tre måneder starter jeg en 1-årig MasterCoach uddannelse, den skal du da med på” Og som sagt så gjort!

Behøver jeg at sige, at jeg aldrig har fortrudt det? Måske er det mere rigtigt at sige, at ved at arbejde med coaching fandt jeg alt det, som jeg virkelig brændte for.

  • Udvikling – både af mig selv og andre
  • Tæt samarbejde med andre mennesker
  • Problemstillinger der skal perspektiveres
  • Et tillidsfuldt og fortroligt samarbejde
  • Tillid til at både min klient og jeg gør det bedste vi kan
  • Tid til ro, eftertænksomhed og fordybelse
  • Mulighed for at bruge alle de kompetencer jeg har tilegnet mig gennem årerne

Coaching blev mit erhverv. Efter endt uddannelse sprang ud som selvstændig med en brændende coaching flamme i maven. Jeg ville arbejde med coaching på fuld tid – og det har jeg gjort lige siden.”

Helle Jo Kibsgaard

 

Hvad er den coachende tilgang?

Den coachende tilgang er en faglighed, en måde at være i verden på, en måde at møde andre mennesker på. En coach er drevet af nysgerrighed på, hvad det er for et menneske, der sidder overfor en. Hvad driver ham? Hvad er det, der står i vejen for, at han ikke handler på det, der er vigtigt for ham? Er det hans egne overbevisninger – eller er det reelle ydre udfordringer? Hvilke vinkler og perspektiver har han – er han låst fast i dem?

Spørgsmålene står i kø og man har mange bolde i luften i en coaching samtale. Det er coachens ansvar at holde styr på dem og bruge dem i samtalen, når det giver mening. Det er et samarbejde mellem klient og coach hvor klienten altid er den, der ved mest om sig selv og sit eget liv. Det handler ofte om at finde flere perspektiver, så alle vinkler er belyst, så man kan finde vejen, der føles som den vigtigste at gå, for at få det som man gerne vil have det eller nå et mål.

Uanset hvordan og sammen med hvem du anvender den coachende tilgang, er der nogle grundholdninger vi arbejder ud fra. Noget vi tror på er sandt både for os, for vores klient og for alle andre mennesker.

Respekt for andres model af verden

Alle gør det bedste de kan med de ressourcer de har

Der er en positiv intention bag enhver adfærd

 

Det er det udgangspunkt den coachende tilgang tager afsæt i. Det er fra de grundholdninger vi stiller vores spørgsmål og laver vores perspektiveringer. Når vi tager afsæt i disse sætninger, kan vi beholde problematikken og udfordringerne på vores egen banehalvdel, hvilket sætter os i stand til at blive herre over vores egne handlinger. Vi kan ikke flytte på andres brikker, når der skal ske forandringer – men vi kan heldigvis flytte på vores egne og dermed få ting til at ske.

Den anden ting vi tager afsæt i, er at der ikke findes rigtigt og forkert i ret mange scenarier. Rigtigt og forkert hører til i matematikken og meget sjældent i vores liv, handlinger og holdninger. Til gengæld stiller vi spørgsmål der relaterer sig til det, der er vigtigt i vores liv, det vi tror på er sandt for os og det vi gerne vil have ud af vores liv, både på det private og det professionelle plan. Når vi tænker ”Hvad er vigtigt?” og ikke ”Hvad er rigtigt?” bliver vores liv i meget højere grad styret af vores værdier og dermed får vi større chance for at leve et liv der er værd at leve.

Den coachende tilgang kan bruges alle steder i vores liv, hvor vi gerne vil have en ligeværdig, udviklende, perspektiverende samtale. Sammen med vores børn, kærester, mænd og koner, med vores venner, kolleger og samarbejdspartnere. Ja alle de steder hvor vi gerne vil være nærværende, lyttende, nysgerrige sparringspartnere.

Den coachende tilgang og ledelse

Når ledere tager en coach-uddannelse, handler det ofte om, at de gerne vil udvikle deres eget personlige lederskab, samt et ønske om at være bedre ledere. Det er to sider af samme sag, men det er afgørende at man arbejder med sine egne problematikker og bliver klogere på sig selv, inden man skal arbejde med andres udvikling. Det giver et solidt fundament af personligt lederskab, når vi tør se vores egen utilstrækkelighed i øjnene –og indrømme det – i det mindste overfor os selv. Og dernæst finde måder at udvikle og forbedre os på. Vi bliver på samme tid både mere skarpe og mere runde i vores tilgang til, og kommunikation med andre mennesker.

Som en coachende leder skal du hele tiden være opmærksom på vigtigheden af at være undersøgende, spørgende og støttende. Du har fokus på at medvirke til at medarbejderne bruger deres kompetencer og ressourcer optimalt og du er selv åben for at en konkret udfordring, kan løses på flere forskellige måder. Du er i stand til at skelne mellem hvornår du leder – altså vil have noget til at være på en helt bestemt måde og hvornår du bruger coachens værktøjer med plads til flere perspektiver og mulige løsninger.

Værd at vide om den coachende tilgang

Fredag den 29. august kl. 8-9

Få inspiration og redskaber til at skabe udvikling og balance. Hvad er en coachende tilgang? Og hvordan kan du bruge den til at styrke det personlige lederskab og dit samarbejde med andre, hvad end det handler om afklaring, udvikling, motivation eller ledelse?

Du får indsigt i:

  • Hvad er den coachende tilgang?
  • Hvad kan du bruge den coachende tilgang til?
  • Hvor og med hvem kan du med fordel bruge den coachende tilgang?

Værter: Helle Kibsgaard & Lisbet Bladbjerg

Sted: Marselisborg Havnevej 38. 1. sal, 8000 Aarhus C

Tid:  8-9 (Der er kaffe fra kl. 7.45)

 

Tilmeld dig her

Alle gør det bedste de kan med de ressourcer de har
Der er en positiv intention bag enhver adfærd

Tilmeld dig nyhedsbrev