Er du konfliktsky? - Artikel fra GoHuman

Er du konfliktsky?

Er du konfliktsky?

Af Helle Jo Kibsgaard

”Konfliktsky eller konfliktsøgende? Hvad er du? Jeg må indrømme, at jeg er begge dele. Hver ting til sin tid selvfølgelig. Nogle gange er vi nødt til at sætte hårdt mod hårdt, når der er noget, der er vigtigt at få gennemtrumfet. Andre gange laver vi alverdens krumspring for ikke at komme i krydsilden. Det sjove er, at når vi kæmper i en konflikt, så er vi ofte tilbøjelige til at gøre mere af det, der gør det værre. Hvor underligt er det ikke lige?

Lad mig give dig et eksempel. Jeg arbejdede engang sammen med Ulrik. Ulrik og jeg havde lavet mange projekter sammen i tidens løb, vi var dygtige sammen og kunne virkelig få ting til at ske. Så fik Ulrik problemer i sit parforhold. Han var dybt i tvivl, om hvad han skulle gøre og Ulrik brugte mig som sparringspartner og fortrolig ven, så jeg fik et meget mere personligt forhold til ham og blev indviet i hans privatliv. Det endte med en skilsmisse.

Det varede ikke længe, før Ulrik fik en ny kæreste. Han var stjerneglad og havde ikke brug for så tæt et venskab mere. Jeg fornemmede, at han lagde afstand til mig. Han begyndte at undgå mig på arbejde og inddrog mig ikke i sine projekter, som han plejede. Kom jeg ind på kontoret, hvor han stod i flokken, var der ingen øjenkontakt med mig, og jeg syntes, han opførte sig en anelse tarveligt. Jeg havde brugt utallige timer på at hjælpe og snakke – både i arbejdstiden og udenfor. Jeg havde været der for ham, da han havde brug for det, og nu havde jeg en stærk fornemmelse af, at han bare prøvede at undgå mig.

Jeg var derfor både vred og såret – og begyndte at gengælde hans afvisninger med nye afvisninger. Jeg havde ikke øjenkontakt med ham, jeg undgik ham, og jeg talte heller ikke særlig positivt om ham. Lavede han noget dumt, var jeg ikke sen til at påpege det. Han vidste, og jeg vidste, at vi havde en konflikt kørende. Om andre bemærkede noget, er jeg i tvivl om. Det var i øvrigt heller ikke vigtigt.

Min adfærd forværrede konflikten. Indimellem kunne jeg godt overbevise mig selv om »at det var han selv årsag til«, men det at have en konflikt med en kollega og gammel ven drænede mig, og jeg brugte alt for meget energi på at tænke over, hvor træls det var.

Konfliktkrydset er en vejviser                                                

I situationer, hvor der opstår en konflikt, et dilemma eller du måske bare er frustreret, kan du bruge konflikt­krydset. Det kan for eksempel være frustrationer over en forretningspartners ageren eller en eksmand eller -kone, der ikke tager sig af børnene, som du gerne vil have det.

I en konflikt er der altid 3 veje at vælge imellem:

  1. Forlad situationen, giv slip og lad være med at gøre noget
  2. Bliv i konflikten, og gør situationen værre
  3. Bliv og lev efter dine egne værdier og gør noget ved det, du selv har kontrol over

Lad os tage min konflikt igennem konfliktkrydset og se, hvilke veje jeg kunne gå.

  1. Forlad situationen, giv slip og lad være med at gøre noget
    Ja, det prøvede jeg, men lykkedes det? Nej. Jeg så ham jo hver dag, og jeg var ikke indstillet på at søge nyt job og sådan helt forlade situationen. Så den gik ikke.
  2. Bliv i konflikten, og gør situationen værre
    Nej, så dum er der vel ingen, der er. Men jo, det var jeg faktisk. Jeg undgik ham. Jeg overså ham bevidst på møder. Jeg inddrog ham ikke i mine projekter. Jeg tænkte på, hvor dum og tarvelig han var, og hvor meget han bare udnyttede andre (læs: mig). Jeg gjorde mange ting, der ikke var gavnlige, hverken for mig selv, for firmaet eller for kunderne. Sådan kunne vi have fortsat længe – indtil jeg indså, hvad jeg skulle gøre.
  3. Bliv og lev efter dine egne værdier og gør noget ved det, du selv har kontrol over
    Da jeg først havde slugt den. Altså accepteret, at jeg ikke kunne flytte på Ulriks brikker, begyndte jeg at hand­le. Ulrik var, som han var. Det måtte jeg forstå og acceptere som det første. Jeg måtte også acceptere, at Ulriks adfærd var bestemt af hans værdier, og at de var anderledes end mine. Ulrik havde haft brug for at dele sine tanker og bekymringer med mig i en periode, som nu var slut. Så jeg hav­de et stykke acceptarbejde at gøre. Da jeg havde erkendt det og virkelig sluppet frustrationen, gik resten af sig selv. Jeg besluttede mig for, hvordan jeg fremover ville agere i vores samarbejdsrelation. Det blev tydeligt for mig, at jeg ikke skul­le så tæt på Ulrik igen. Vi skulle tilbage til det forhold, vi havde, før Ulrik blev skilt. Et venskab, der baserede sig på sjove oplevelser og sniksnak af hyggelig, men ikke dyb karakter. Jeg ville være en fleksibel og konstruktiv kollega. Jeg ville inddrage Ulrik i mit professionelle arbejde igen. Jeg ville in­volvere ham på møder, fordi det var vigtigt for mig at være professionel. Jeg blev klar på mine værdier, og samarbejdet blev mærkbart bedre. Jeg ved ikke, om Ulrik ved, hvad der ramte ham. Min ændrede opførsel gjorde, at han hurtigt blev mere konstruktiv, og vi arbejdede sammen i flere år derefter. Jeg tog ansvaret hjem for min egen adfærd.

Lidt at tænke over

Har du en gammel konflikt eller et virkelig bøvlet dilemma, som stadig spøger, fordi det ikke ordentligt af­sluttet? Eller står du midt i noget konfliktfyldt lige nu? Så spørg dig selv: Hvilken vej er du på? Virker det, du gør? Giver det me­ning for dig, og bringer det dig derhen, hvor du gerne vil være? Hvad ville der ske, hvis du gik andre veje?

Husk, du kan altid vælge mellem at:

  1. Forlade situationen, giv slip og lad være med at gøre noget
  2. Bliv i konflikten, og gør situationen værre.
  3. Bliv og lev efter dine egne værdier og gør noget ved det, du selv har kontrol over

Når noget ikke virker, skal vi gøre noget andet. Det er ret logisk. Alligevel er vi ofte tilbøjelige til at bumpe ind i de samme konflikter med de samme mennesker. Vi tænker ofte, at de andre skal ændre adfærd, men det er svært, for ikke at sige umuligt, at flytte rundt på andres brikker. Vi kan kun flytte på vores egne – altså i første omgang ændre vores mindset, dernæst vores egen adfærd. Konfliktkrydset giver os mulighed for at over­veje, hvilke veje vi kan gå”.

Værd at vide om konflikter

Torsdag den 24. april kl. 8-9

Få værdifuld indsigt i, hvordan konfliktsituationer påvirker din hjerne og krop – og hvorfor vi ofte mister overblikket, når vi er pressede. Bliv klogere på, hvilke veje du kan vælge i konflikter, og hvordan du kan håndtere og løse konflikter mere konstruktivt.

Du får indsigt i:

  • Psykiske og fysiske reaktionsmønstre
  • De tre veje du kan gå i konflikter
  • Hvorfor det er godt at være konfliktsky

Vært: Hans Kastbjerg & Lisbet Bladbjerg

Sted: Marselisborg Havnevej 38. 1. sal, 8000 Aarhus C

Tid:  8-9 (Der er kaffe fra kl. 7.45)

 

Tilmeld dig her

Coachuddannelse: Personligt lederskab 1-årig MasterCoach

1-årig MasterCoach

Uddannelsen 1-årig MasterCoach er en intensiv uddannelse med høj faglig standard og praksisnære værktøjer, der udvikler og styrker dig personligt og professionelt.

Personlig coaching

Personlig coaching

Personlig coaching er for dig, som har lyst til udvikling eller sidder fast i en problematik. Vi er din neutrale sparringspartner, der kan udfordre og hjælpe dig med at få nye perspektiver og handlemuligheder – uanset om du har et problem, står i et dilemma eller har et ønske om at udvikle dig som menneske.

Tilmeld dig nyhedsbrev