Narcissisme og manipulation

Narcissisme og manipulation

Af Lisbet Bladbjerg

Hvorfor er det vigtig at vide noget om narcissisme og manipulation? Hvorfor er det noget, vi skal bruge tid på at tale om i virksomheder, i institutioner og på skoler? Fordi 1-2% af befolkningen har en ”dyssocial personlighedsstruktur”. Det lyder måske ikke af mange – men det betyder alligevel, at der er et sted mellem 60-100.000 personer i Danmark.

Vi vil gerne dele vores viden om, hvordan den ”dyssociale personlighedsstruktur” – i daglig tale bedre kendt som narcissistisk og psykopatisk adfærdsforstyrrelse – kan vise sig, og hvordan det kan påvirke dig og dine omgivelser, hvis du har en relation til en person med disse træk.

Når vi har en fælles viden om, hvad det er, så kan vi undgå at blive ofre for manipulation, splitting og konfliktoptrapning, når en chef, en kollega eller en samarbejdspartner har en narcissistisk adfærd.

Hvad er dyssocial personlighedsstruktur?

Dyssocial personlighedsstruktur er en følelsesmæssig personlighedsforstyrrelse. Karakteristisk for følelsesmæssige personlighedsforstyrrelser er, at man typisk er udadreagerende, opmærksomhedssøgende og har svært ved at styre sin adfærd. Vi hverken kan eller vil diagnosticere nogen, men bare gøre dig opmærksom på nogle karakteristika, du skal være opmærksom på. Læg mærke til, om der er noget af det følgende, du kan genkende. Noget der får dig til at forstå adfærd, du før har undret dig over. Og husk at denne artikel ikke er et videnskabeligt dokument. Den er baseret på den viden, vi har samlet igennem kurser, ved læsning af bunker af faglitteratur og på baggrund af de erfaringer vi har fra vores samtaler med klienter igennem rigtig mange år.

Når du møder manipulerende, egoistisk, ureflekteret, konfliktskabende adfærd!

Nogle gange møder vi mennesker, der ikke reagerer, som vi forventer i forhold til at være i stand til at reflektere over egen adfærd, til at vise medfølelse i problematiske situationer og til generelt at udvise empati. Vi prøver alle vores sædvanlige strategier i forhold til at kunne samarbejde, og ingen af dem virker. Noget er helt anderledes i denne relation. Det er som om, vi støder panden mod en mur og konflikterne optrappes. Hvis det står på over længere tid, kan vi blive i tvivl om vores ret til at gøre, som vi gør, og om det er os, der er noget helt galt med.

Vær særligt opmærksomme på følgende karaktertræk

  • Selvpromovering: tager ofte æren for andres arbejde og fremstiller sig selv som uundværlige.
  • Manglende empati: har svært ved at sætte sig i andres sted og træffer ofte beslutninger, der primært er til gavn for dem selv.
  • Manipulation: fordrejer virkeligheden, skaber splid og får andre til at tvivle på deres egen dømmekraft.
  • Overfølsomhed overfor kritik: reagerer aggressivt eller defensivt hvis deres præstation eller adfærd betvivles eller udfordres.
  • Skiftende humør: kan være ekstremt charmerende overfor dem de vil imponere og nedladende, hårde og kritiske overfor dem, de ikke har brug for.

Det kan være vi står overfor et menneske, der har en dyssocial personlighedsforstyrrelse i en eller anden grad, og så er det helt andre tanker og handlinger, vi har brug for, end dem vi normalt anvender for at kunne takle de situationer, vi står overfor.

Hvad skal du helt konkret gøre anderledes?

  1. Du skal forholde dig helt neutralt i forhold til anklager og påstande
  2. Du skal ikke gå i dialog med et menneske med en narcissistisk adfærd, medmindre du er nødt til det
  3. Du skal ikke fortælle noget som helst privat om dig selv
  4. Du skal holde følelserne helt ude af relationen
  5. Hvis du på noget tidspunkt får skyldfølelse over din egen adfærd, så husk at det netop er skyldfølelsen, de bevidst vækker, og derefter bruger imod dig

En person med narcissistiske personlighedstræk kan ikke forbedre sig. Ofte vil de benægte deres handlinger, tilstand og væremåde og give deres omgivelser skylden for alt, hvad der går galt. De vil aldrig kunne anerkende, at der er noget i dem, der skal ændres. Der er intet galt med dem. Kun med alle os andre. Det handler ikke om, at de ikke VIL ændre sig – men om at de ikke KAN.

Nu ved du forhåbentlig lidt mere om narcissisme, end du gjorde før du startede med at læse denne artikel. Vi håber, du har fået noget viden, der kan gøre dig i stand til at være ekstra opmærksom, når du møder en person, der udviser en manipulerende, egoistisk og uempatisk adfærd. Vores håb er, at du nu vil være bedre til at passe på dig selv.

Og se så endelig ikke narcissister alle vegne – men bliv bedre til at opdage dem, der er derude, og som du risikerer at møde på din vej.

Værd at vide om narcissisme

Onsdag den 12. september kl. 8-9

Hvad sker der, når du møder et menneske, der mangler evnen til refleksion, er uden empati og til gengæld er meget dygtig til at manipulere? Hvordan opdager du, hvad det er der sker og hvordan passer du på dig selv? Vi giver dig viden om den narcissistiske personlighedsforstyrrelse og lærer dig, hvilke særlige kendetegn du skal være opmærksom på for ikke at blive udsat for grov manipulation og udnyttelse.

Du får indsigt i:

  • Hvad er narcissisme?
  • Hvilke kendetegn skal du være særligt opmærksom på?
  • Hvordan beskytter du dig mod grov manipulation?

Værter: Lisbet Bladbjerg & Helle Kibsgaard

Sted: Marselisborg Havnevej 38. 1. sal, 8000 Aarhus C

Tid:  8-9 (Der er kaffe fra kl. 7.45)

 

Tilmeld dig her

Coachuddannelse: Personligt lederskab 1-årig MasterCoach

1-årig MasterCoach

Uddannelsen 1-årig MasterCoach er en intensiv uddannelse med høj faglig standard og praksisnære værktøjer, der udvikler og styrker dig personligt og professionelt.

Personlig coaching

Personlig coaching

Personlig coaching er for dig, som har lyst til udvikling eller sidder fast i en problematik. Vi er din neutrale sparringspartner, der kan udfordre og hjælpe dig med at få nye perspektiver og handlemuligheder – uanset om du har et problem, står i et dilemma eller har et ønske om at udvikle dig som menneske.

Tilmeld dig nyhedsbrev